AKTUÁLNÍ INFORMACE O OPRAVÁCH OBECNÍHO MAJETKU PO TORNÁDU KE DNI 4. 8. 2021

Ostatní | vloženo: 05.08.2021 | datum akce:18.08.2021

AKTUÁLNÍ INFORMACE O OPRAVÁCH OBECNÍHO MAJETKU PO TORNÁDU KE DNI 4. 8. 2021
 
Vážení občané,
 
na novém profilu městyse www.facebook.com/Městys-Moravská-Nová-Ves-oficiální-stránka-110879717962718 Vás chceme pravidelně informovat o opravách obecního majetku. Starý profil byl bohužel, nám z neznámého důvodu, zablokován.
Při tornádu bylo v různé míře poškozeno 10 budov v majetku městyse. Při následných deštích došlo k dalšímu poškození budov v důsledku zatečení.
Knihovna a bývalá hasičská zbrojnice byly zničeny zcela a již na svých místech nebudou obnoveny.
Prioritou jsou opravy školských zařízení a ordinací lékařů. Vše ostatní bude následovat poté.
První stupeň základní školy byl zasažen nejvíce. Byla zničena střecha včetně krovu. Statik nařídil demolici stropu druhého podlaží. Zničeny či poškozeny jsou okenní výplně a fasáda. Následným zatečením byly poškozeny i podlahy v přízemí, stěny atd. Budova si vyžádá komplexní rekonstrukci. Nyní je zpracována dokumentace nového stropu a krovu. Probíhají stavební práce na sanaci stropu.
Na druhém stupni základní školy byla zničena střecha včetně krovu. Ve dvou učebnách došlo ke statickému narušení stropu. Zničeny či poškozeny jsou okenní výplně a fasáda. Interiér byl částečně poškozen sutinami a zatečením. Je zpracována dokumentace nového krovu. Montáž krovu začne od pondělí 9.8. Dle harmonogramu by měla být střecha dokončena do konce prázdnin. Krytina je zajištěna. V celé budově budou vyměněna okna, jejich montáž započne 19.8. Výmalby interiéru začnou již v tomto týdnu. Vše je směřováno k tomu, aby byla budova v maximální míře zprovozněna na počátku školního roku.
Pro plné zprovoznění obou stupňů škol je potřeba 15 učeben. Při využití všech prostor měšťanky a učeben v budově č.p. 117 (pošta) bude možné zajistit výuku ve vlastních prostorách. Jako alternativu zajistilo vedení školy prostory v Týnci a Břeclavi. Předem nelze odhadnout, zda se při stavebních pracích nevyskytnou nějaké další komplikace. Cílem je minimalizovat dobu, kdy bude nutné děti za výukou převážet. Doprava dětí bude zajištěna autobusy.
Současně je zpracováván návrh komplexní rekonstrukce budovy měšťanky, jejího zateplení, vybavení vzduchotechnikou, novým osvětlením atd. Nový krov bude umožnovat půdní vestavbu pro školní klub, kroužky a další aktivity dětí. Spolu s odloženým projektem rekonstrukce sklepů, šaten a sociálního zařízení získá budova zcela novou kvalitu. Rekonstrukce proběhne v příštím roce.
Budova mateřské školy přišla o střechu se zateplením. Byla poškozena cca polovina oken, zejména ze zahrady a fasáda. Zcela zničena byla zeleň kolem budovy, poškozeny byly herní prvky i pískoviště. Na budově je dokončována nová střecha. 19.8. započne výměna oken. Je již částečně obnoven interiér a výmalby, fasáda bude opravena poté. Herní prvky byly již opraveny, budou doplněny některé další a dále venkovní altán pro výuku. Též byly založeny nové travní koberce se závlahou. Ta bude napojena na budoucí retenční nádrže na dešťovou vodu. Mateřská škola bude připravena pro zahájení školního roku tak, aby nejmenší děti nemuseli nikam dojíždět.
Zničena byla ordinace praktického lékaře MUDr. Bartoše v zelené budově a ordinace dětské lékařky MUDr. Kučerové. Po domluvě s lékaři bude opravena zelená budovy do podoby malého zdravotního střediska tak, že budou využity prostory zasedací místnosti v přízemí pro ordinaci. V tuto chvíli je dokončována oprava střechy, následovat budou sádrokartonářské konstrukce. S Hygienickou stanicí řešíme definitivní vnitřní uspořádání prostor, neboť na zdravotnická zařízení jsou kladeny specifické požadavky. Pokud bude projednání úspěšné, bude možné do prostor umístit i ordinaci zubního lékaře. MUDr. Bartoš v současné době působí v náhradních prostorách MND a.s. v Lužicích a MUDr. Kučerová v kontejnerové ordinaci za poštou. Cílem je obnova standardního fungování lékařských ordina-cí v průběhu září.
O dalších opravách a řešení následků tornáda Vás budeme pravidelně informovat na tomto profilu a webu obce.
Marek Košut, starosta
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace